Bu yazımda günümüzün en problemli konularından birine değinmek istiyorum. Kadın ve erkek ilişkileri. Peki günümüzde kadın ve erkek ilişkileri nasıl? Ghosting, love bombing, gaslighting gibi yeni kavramları görüyoruz ve önceden rastlamadığımız şuan popüler olan bu kavramlar ne anlama geliyor? Merak edip öğrenmeye çalışıyoruz ve günümüz ilişkilerini yönlendiren bu kavramların aslında önceden de var olduğu lakin bu etiketlere dönüşmediği dikkatimizi çekiyor. Genel kapsamda bakınca bunlar duygusal istismar. Karşıdakini manipüle eden adımlar. Karşıdakini ezen, suçlayan, değersizleştiren, kendi varlığını sorgulatan negatiflikler yığını. Peki biz bu manipüle davranışlara neden maruz kalıyoruz ve ne yapmamız gerekir? Her ilişkide bu manipülasyonlar var mı? Sağlıklı bir ilişkide olduğumuzu nasıl anlarız?
Öncelikle ilişki bizim için neyi ifade ediyor, kendimizi ilişkide nerede görüyoruz bunun farkındalığında olmamız gerekiyor. İlişkide kilit noktalar var ve bunlara değinmek lazım. İlk ilişkimiz olan annemiz ve babamızla kurduğumuz yakın ilişki. Bu ilk ilişkimiz yetişkinlik döneminde hayatımıza aldığımız kişi ile olan ilişkilerde tekrardan karşımıza çıkıyor. Burası çok önemli. Anne-babasıyla yakın bir bağ kuramamış kişi yetişkinlik döneminde hayatına birini aldığında o kişiyle de yakınlık kuramayacaktır ya da anne-babasıyla güvenli bir bağ kuramamış yetişkin yakın ilişkisinde de karşısındakine güvenemeyecek şüpheyle ilişkiye yaklaşacak. Hayatımıza aldığımız yakın arkadaşın anne-babasıyla olan ilişkisine ve aynı şekilde bizim anne babamızla olan ilişkimiz iki tarafında ilişkiye yaklaşım tarzını göstermektedir.
İlişkiye başladığımız andan itibaren kişiliğimizle adım atıyoruz ve iki kişilik bir ilişkide kişilik örüntüsü nasıl bunu görüyoruz. Sağlıklı ilişkilerde iki kişinin de sağlıklı olması ilişkiyi iyi ilerletebildiğini gösteriyor hemen ve kişiler problemlerle karşılaştıklarında bunun üstesinden gelmenin yolunu bulabiliyorlar. Peki sağlıksız ilişkiler de durum nasıl? Çözüme kavuşmayan problemler oluyor. Biri sağlıklı bir ilişki yürütmeye çalışsa dahi çözüme kavuşmayabiliyor. Çünkü ilişki iki kişinin de içinde bulunduğu bir alan. Tek taraflı bir çaba yeterli olmayacaktır. İki kişinin de problemi çözebilecek yeterlilikte olması gerekli. Kişilik bozukluğu olan sağlıksız bireyler aslında sağlıksız sorunlu ilişkileri doğuruyor. Karşıdakini değersizleştiren narsistler, partnerinden kopmayan hayatını ona adayan bağımlı kişilikler, ilişkiyi takıntı haline getiren obsesifler, eşini aşırı bir şekilde kıskanan paranoidler… Bu
kişilerle birlikte ilişki sürdürmek nasıl ve bu kişilerle ilişki ilerletmek için neler yapılır bunların bilincinde olmalıyız. İlişkide kişiliğin gücünün farkındalığı çok önemli.
Sosyal medyada da sık sık denk geldiğimiz sorular “Kadınların erkeklerde hoşlandığı şeyler neler, erkeklerin kadınlarda hoşlandığı şeyler neler, erkeklerin ilişkiden beklentileri neler ve kadınların ilişkiden beklentileri neler” ilişkiyi anlamlandırmaya yönelik birçok soru ile karşılaşıyoruz. İnsanların ilişkiden beklentileri var ve öncelikle güvende hissettiği bir ortama ihtiyaç var ve bu güven ilişkiler için vazgeçilmez bir unsurdur. Karşılıklı bir güven ortamı ilişkinin zeminidir ilişkiyi sağlam temellere dayamaktadır. İlişkide birlikte adımlar atabilmek, fikirlere saygı duyabilmek, anlaşılmak, dinlenilmek, olumlu yanlarımıza bakabilmek ve üstünlük, ego savaşlarından uzak kalmak, eleştirmemek, olumsuz duygu düşüncelerden uzak durmak ilişkileri ilerletir ve besler. İlişkiden beklentiler bunlar lakin kadının ve erkeğin ilişkide öncelikli beklentileri vardır. Kadın ve erkek doğası gereği birbirinden farklıdır ve beklentileri de farklıdır ortada bir eşitlik söz konusu olamaz çünkü iki evren iki tabiat gibidir kadın ve erkek. Yaratılışları gereği fizyolojik, sosyal, anatomik olarak farklıdırlar. Kadının doğasında sevilmek, ilgi görmek, iletişim vardır ve ilişkiden en büyük beklentileri de bunlardır. Erkeğin doğasında ise özgürlük, güç, başarı vardır kendini ilişkide özgür, güçlü ve başarılı bulmak ister. Erkek kendisine saygı duyulmasını ve övülmeyi bekler ilişkide. Kadın ve erkek iki farklı tabiat bunu kabul etmek ve karşıdakini kendimiz gibi görmekten ziyade karşı tabiatı kabul etmek ilişkinin vazgeçilmezidir. Unutulmaması gereken en önemli nokta şu genellemeler ile karşınızdakine yaklaşmak yerine karşınızdaki kişiyi tanıyıp onun ilişkiden beklentilerine yönelmek karşıdakinin değerlerine odaklanmak. Her birey biricik ve özeldir. Orhan Pamuk buna çok güzel değiniyor “Çünkü hepsinin kendi sesi, kendi söyleyecekleri var, hepsi biricikler, hepsi aslında bireyler.”.